Rente krediet nader bekeken

Rentekrediet

Het rentekrediet is een populaire leenvorm waarbij er de eerste jaren niets afgelost hoeft te worden op het geleende bedrag. Rente krediet wordt daarom ook wel aflossingsvrij krediet genoemd. Er wordt de eerste periode dus alleen rente betaald. Dit is dan waarschijnlijk ook de reden dat het rentekrediet één van de leenvormen is met de laagste lasten.
Vaak bestaat het rentekrediet uit verschillende termijnen / periodes. Deze eerste termijn duurt meestal 5 jaar en kan in overleg met de kredietverstrekker verlengd worden. Een andere optie is om het rente krediet na 5 jaar over te zetten naar een andere leenvorm zoals een doorlopend krediet. Als er voor de laatste optie wordt gekozen dan zal het rente krediet dus worden omgezet en moet er behalve rente ook aflossing betaald gaan worden. Meestal gaat dit om een laag percentage dat in overleg met de kredietverstrekker kan worden vastgesteld.
Het grote voordeel van een rentekrediet is dat u de eerste periode lage maandlasten zult hebben, omdat u niets hoeft af te lossen en alleen rente hoeft te betalen over het opgenomen bedrag. Het rentekrediet is dan ook voornamelijk bedoeld voor consumenten die verwachten over een aantal jaar meer te besteden te hebben dan in hun huidige situatie.
Wij hebben wij een groot aantal rentekredieten met elkaar vergeleken en kwamen tot de conclusie dat er grote verschillen kunnen zitten tussen de verschillende rentekredieten. Het goedkoopste rentekrediet dat wij hebben gevonden was zomaar twee maal goedkoper dan het duurste rentekrediet. Dit scheelde dus aanzienlijk in de maandlasten. Behalve het vergelijken van rente spelen er natuurlijk ook nog andere factoren mee in het bepalen van het voordeligste rentekrediet. Wij kwamen ook groet verschillen in voorwaarden tegen. Om u een beetje op weg te helpen bij uw zoektocht naar het beste en voordeligste rentekrediet hebben wij aan de hand van onze bevindingen een aantal tips opgesteld. Neem deze tips eens rustig door voor u een rentekrediet gaat afsluiten en doe er u voordeel mee.

Rentekrediet Tips.

 • Vergelijk meerdere aanbieders.
  Rentekrediet is een van de populairste kredietvormen en wordt dan ook door veel kredietverstrekkers aangeboden. Hierdoor lijkt er een gezonde concurrentie te zijn ontstaan waardoor zowel de rente als de voorwaarden sterk verschillen. De verschillen zijn zo groot dat u werkelijk een dief van uw eigen portemonnee bent als u niet de moeite neemt om eens een aantal rentekredieten met elkaar te vergelijken. Waarschijnlijk zul u er net als ons nog plezier in krijgen ook en zult u gelijk zien hoeveel u kunt besparen. De laagste rente ligt voor het oprapen, u moet er alleen even naar zoeken.
 • Vergelijk verschillende aanbieders.
  Vergelijk verschillende aanbieders klinkt misschien gek, maar juist bij het vergelijken van echt verschillende aanbieders vinden we de grootste verschillen en besparen we dus het meeste geld. Met echt verschillende aanbieders bedoelen we dat u niet alleen rente kredieten van grote banken met elkaar moet vergelijken, of alleen de rentekredieten van de van tv bekende kredietverstrekkers, maar juist een combinatie van verschillende kredietverstrekkers. Probeer eens een vergelijking te maken tussen verschillende grote en kleinere banken en bekende en misschien minder bekende andere kredietverstrekkers. Hoe meer u vergelijkt hoe groter de kans dat u straks een gunstig en veilig  rentekrediet hebt gevonden.
 • Looptijd.
  Een rentekrediet kent meestal een niet vooraf vastgestelde looptijd. Vaak wordt er per 5 jaar beoordeeld of u het opgenomen krediet weer aflossingsvrij kan verlengen. Dit is echter verschillend per kredietverstrekker. Een aantal kredietverstrekkers verplichten u om na 5 jaar een rentekrediet toch te gaan aflossen, anderen laten u hier vrij in. Let op dat u kiest dat type rentekrediet dat uw voorkeur geniet.
 • Laagste maandlasten.
  Het rentekrediet kent inderdaad misschien wel de laagste maandlasten in vergelijking met andere leenvormen, maar het rentekrediet kan ook het langst de laagste maandlasten met zich meebrengen. Bij het rentekrediet is namelijk niet altijd een einddatum afgesproken. Dit zou theoretisch dus kunnen betekenen dat het krediet nooit afgelost wordt en u dus eindeloos 'de laagste' rente moet betalen.
 • Voor wie.
  Kredietverstrekkers hanteren verschillende maatstaven voor wie er in aanmerking komen voor een rentekrediet. Zo stelt de ene kredietverstrekker de eindleeftijd op 55 jaar en de andere op 70. Over het algemeen is de aanvangsleeftijd 18 jaar. Meestal wordt er verder nog de eis gesteld dat u een vast inkomen uit arbeid hebt en een ingezetene van Nederland bent.
 • Maximale rentekrediet.
  Het kredietbedrag waarvoor u een rentekrediet kunt afsluiten is behalve afhankelijk van u inkomen ook afhankelijk van de kredietverstrekker. Het lijkt er zelfs op dat sommige kredietverstrekkers een verband leggen tussen leeftijd en eventuele hoogte van het rentekrediet. Over het algemeen kunt u stellen dat er rentekredieten kunnen worden afgesloten voor bedragen tussen de 5000 en 75000 Euro.
 • Variabele rente.
  Bij een rentekrediet is de rente over het algemeen variabel. Dit betekent dat de leenrente continu kan fluctueren. Het voordeel van een variabele rente ten opzichte van een vaste rente is dat een variabele rente over het algemeen lager is waardoor u lagere maandlasten kunt hebben. Daar staat weer tegenover dat u minder zekerheid hebt en dat u een stijgende rente dan ook gelijk in u portemonnee zult voelen.
 • Denk aan de toekomst.
  Juist een rentekrediet is gebaseerd op u toekomstige inkomsten. De lasten zullen de eerste jaren laag zijn, maar zullen op het moment dat u het geleende krediet weer terug moet betalen hoger worden. De aflossingsregeling is meestal ook erg soepel en kan vaak in overleg met de kredietverstrekker bepaald worden. Denk dan aan een aflossing van één tot meerdere procenten per jaar. Toch zijn er nog wel een aantal tips te geven over het vaststellen van de hoogte van het rentekrediet. Bepaal niet alleen wat u uzelf nu kunt veroorloven, maar probeer ook eens een objectieve inschatting te maken over wat u verwacht zich over 5 jaar te kunnen veroorloven. De kosten voor uw rente krediet zullen namelijk gaan stijgen, uw inkomen ook? Hoe zeker is uw inkomen? Zijn er plannen om minder te gaan werken? Is er een kinderwens of zijn er andere situaties die u financiële situatie in de toekomst kunnen veranderen. Dit zijn natuurlijk de lastigste vragen maar wel zaken waar u rekening mee moet houden voor u een rentekrediet gaat afsluiten.
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale lening site .nl. Voor gebruik lees disclaimer.