Schuldhulp

Hulp bij schulden.

Er zijn in Nederland steeds meer alleenstaanden en gezinnen die een beroep doen op de schuld hulpverlening. De economische crisis heeft ook hier duidelijk zijn invloed op gehad. Er bestaan in Nederland verschillende instellingen en organisaties, zoals de gemeentelijke kredietbanken en andere organisaties voor maatschappelijke dienstverlening, die juist deze groep consumenten kunnen bijstaan in hun schulden problematiek.
Er bestaan in Nederland grofweg twee manieren om een schuldregeling aan te gaan, namelijk de vrijwillige schuldregeling en de wettelijke schuldregeling. Bij een vrijwillige schuldregeling probeert u zelf een schuldregeling te treffen met uw schuldeisers. Vaak is het verstandig om hierbij de hulp in te roepen van een deskundige hulpverlener. Hiervoor kunt u het beste eerst eens naar uw gemeente stappen. De meeste gemeenten zullen de hulp van een erkende organisatie zoals een gemeentelijke kredietbank of andere gespecialiseerde schuldhulp verlenende instantie inroepen, om u te helpen bij uw schulden. Tijdens dit traject zult u, al dan niet samen met uw schuld hulpverlener, uw financiƫle situatie in kaart gaan brengen en gaan kijken hoe u uw schulden kunt gaan aanpakken. Vaak zal dit leiden tot een voorstel tot een schuldregeling aan uw schuldeiser(s).
Als het echter niet mogelijk blijkt om tot een zogenaamd minnelijk akkoord met uw schuldeiser(s) te komen, dan kunt u in aanmerking komen voor een wettelijke schuldregeling. Dit kan ontstaan doordat u bijvoorbeeld niet in staat bent om iets af te lossen of omdat uw schuldeiser meer van u eist dan u kunt betalen. Juist voor deze situatie is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) in het leven geroepen die u kunt helpen met het alsnog werken aan een schuldenvrije toekomst.
U komt echter niet zo maar in aanmerking voor de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, u moet hiervoor een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Ook bij dit verzoekschrift kunt uw gemeente u meestal helpen. Zij of een aangewezen schuldhulpverlener kunnen u helpen met uw verzoekschrift en weten welke andere stukken u moet meesturen. Ook weten zij bij welke rechtbank u het verzoek moet indienen. Uiteindelijk zal de rechtbank een beslissing nemen. Stemt de rechtbank in met uw verzoek, dan moet u gedurende een aantal jaren, meestal 3 jaar, een deel van uw inkomen en bezittingen afstaan om uw schulden af te lossen. Let wel de rechtbank kan uw verzoek ook afwijzen, zorg er dus altijd voor dat u zich laat bijstaan door deskundige en betrouwbare schuld hulp verleners en win informatie in bij uw gemeente.

Als u na het lezen van dit artikel nog vragen heeft over hulp bij schulden of andere kwesties over schuldhulpverlening raden wij u aan om eens een van onderstaande websites te bezoeken:
+ Zelf Je Schulden Regelen, van het Nibud. Hier kunt u lezen wat u kunt doen om van uw schulden af te komen.
+ Postbus 51. Informatie van de Rijksoverheid o.a. over schulden.

 
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale lening site .nl. Voor gebruik lees disclaimer.