Doorlopend krediet

Doorlopend krediet

Welke kredietverstrekker biedt er momenteel het voordeligste doorlopend krediet aan en welke vorm is er nu het meest geschikt voor u. Hoe kunt u nou het beste de verschillende aanbiedingen van een doorlopend krediet vergelijken. Wij proberen u te helpen met het vinden van het beste en voordeligste doorlopend krediet. Laten we echter eerst eens het doorlopende krediet nader bekijken.
Wat is een doorlopend krediet nu eigenlijk? Een doorlopend krediet is een kredietvorm waarbij de geleende som vaak telkens weer opnieuw opgenomen kan worden. De maximale leensom wordt meestal vooraf vastgelegd en over het opgenomen krediet moet rente betaald worden. Het verloop van de lening staat dan meestal ook niet vast en er kan meetal zonder boete worden afgelost.
Het grote voordeel van een doorlopend krediet is de vrijheid die het de lener geeft om zelf te bepalen hoeveel er uit het beschikbare krediet wordt opgenomen en het feit dat er alleen rente betaald hoeft te worden over het daadwerkelijk opgenomen bedrag.
Er zitten uiteraard ook een aantal minder voordelige kanten aan een doorlopend krediet. Zo is het rentepercentage over een doorlopend krediet doorgaans iets hoger dan de rente over andere leenvormen zoals een hypotheek of persoonlijke lening. Een ander mogelijk nadeel van een doorlopend krediet is juist de vrijheid die het biedt. Er bestaat namelijk de mogelijkheid om steeds weer het inmiddels afgeloste deel weer op te nemen, waardoor de kans op aflossing kleiner wordt en het krediet dus relatief duur wordt.
Er zijn in Nederland veel kredietverstrekkers die een doorlopend krediet aan consumenten aanbieden. Een doorlopend krediet is dan ook één van de meest populaire leenvormen in Nederland. Wij hebben voor u een aantal doorlopende kredieten nader bekeken en vergeleken en onze conclusies in onderstaande tips verwerkt. Neemt u ze eens rustig door voor u besluit om een doorlopend krediet af te sluiten

Doorlopend krediet Tips.

 • Welk doorlopend krediet past het best bij u.
  Zoek eerst uit welk doorlopend krediet er het beste bij uw doel past. Er bestaan namelijk twee varianten. De eerste vorm is de aflossingsvrije variant en de tweede vorm is een variant waarbij steeds een bepaald percentage wordt afgelost. Beide varianten kennen hun eigen voordelen en nadelen.
 • Vraag meerdere offertes op.
  Beperkt u zich niet tot het opvragen van één offerte bij maar één bank, verzekeraar of andere lening verstrekker, maar vraag meerdere offertes aan. Het aanvragen van een offerte is gratis, vrijblijvend en tegenwoordig zeer eenvoudig op het internet te doen. Als u meerdere offertes heeft aangevraagd dan heeft u ook alle kans om deze eens rustig te vergelijken. Behalve het vergelijken van de voorwaarden kunt u ook eenvoudig de rente vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de aangeboden rente maar kijk vooral naar de effectieve rente. Hierin zitten namelijk ook andere kosten verwerkt .
 • Wat kunt u terugbetalen.
  Er is een vuistregel die zegt, wat u niet kunt sparen kunt u ook niet aflossen. Met andere woorden als u niets kunt sparen moet u ook niet aan een doorlopend krediet of andere lening beginnen. Als u er namelijk wel aan begint dan is de kans groot dat u deze straks niet meer kunt afbetalen met alle vervelende gevolgen van dien. U kunt door betalingsachterstanden een negatieve BKR registratie oplopen, waardoor u in de toekomst lastiger aan een lening of hypotheek kunt komen. U kunt dit eenvoudig testen door eerst eens een periode een bepaald bedrag opzij te zetten. Lukt dit dan is de kans groot dat u ook in staat zult zijn om uw doorlopende krediet af te betalen.
 • Maak van een doorlopend krediet geen doodlopend krediet.
  Het komt vaak voor dat consumenten steeds weer opnieuw geld opnemen uit hun doorlopend krediet, waardoor de looptijd wordt verlengd. Dat is de reden dat deze kredietvorm soms ook wel schertsend een doodlopend krediet wordt genoemd. Het doorlopende krediet geeft veel vrijheid, maar voor het aflossen is dan ook wel enige discipline vereist. Anders loopt u het risico nooit meer van het krediet af te komen.
 • Bepaal of de rente aftrekbaar is van de belasting.
  In sommige gevallen is de rente die wordt betaald over een doorlopend krediet aftrekbaar van de belasting. Dit is dus afhankelijk van het doel waar het doorlopende krediet voor wordt gebruikt. Alleen rente die wordt gebruikt voor het aankopen van een huis, of voor verbetering van eigen woning kan nog worden afgetrokken van de belasting (2008). De regels voor het aftrekken van betaalde rente lijken steeds weer te worden aangescherpt en het zou ons dan ook niet verbazen als dit in de toekomst nog meer aan banden wordt gelegd.
 • Variabele rente.
  Het rentepercentage bij een doorlopend krediet staat vaak niet vast maar is flexibel. De rente is mede afhankelijk van de geld- en kapitaalmarkt en dus variabel. Dit betekend dat uw maandlasten dus aardig kunnen stijgen als de rente stijgt. Houdt hier dus rekening mee.
 • Denk aan de toekomst.
  Bij het bepalen van de hoogte en vorm van het doorlopende krediet is het belangrijk om aan de toekomst te denken. Hoe zeker is uw inkomen? Zijn er plannen om minder te gaan werken? Bent u straks nog in staat om de rente te betalen of bent u van plan om het doorlopende krediet binnen een bepaalde termijn weer af te lossen. Zo zijn er allemaal redenen die u financiële situatie in de toekomst kunnen veranderen. Probeer dus een tijdje vooruit te plannen en probeer hier rekening mee te houden.
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale lening site .nl. Voor gebruik lees disclaimer.